top of page
תמונת הסופר/תציון אבנילוב

סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי: השימוע הפלילי


בעולם המשפט הפלילי, כל סעיף ותקנה נושאים בחובם משמעויות עמוקות, המשפיעות על חייהם של אנשים רבים. אחד מסעיפים אלו הוא סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי. הסעיף עוסק באחת מהנקודות המרכזיות במערכת המשפט הפלילי - זכות השימוע לפני הגשת כתב אישום. במאמר זה נסקור את תוכנו של סעיף זה, משמעותו והסיבות שבגינן ייצוג עורך דין יכול להוות ערך מוסף משמעותי לחשודים בפלילים.


מהו סעיף 60א?


סעיף 60א מתאר את החובה של רשות התביעה ליידע חשודים על העברת חומר חקירה הנוגע לעבירות פשע (להבדיל מעוון או חטא). מכתב היידוע נשלח לחשוד במסגרתו ההודעה תכלול את כתובת רשות התביעה לפניות נוספות, החשדות המיוחסים לחשוד ואת האפשרות שיש לו לפנות לרשות התביעה תוך 30 יום ולבקש להימנע מהגשת כתב אישום, עם אפשרות להארכת המועד. התביעה מוסמכת להחליט על הגשת כתב אישום לפני תום ה-30 יום אם הנסיבות מצדיקות זאת. הסעיף מספק גם יוצאים מן הכלל ומגדיר מצבים שבהם הוראותיו אינן חלות, כמו במקרה של חשוד שהוא במעצר או בקשר לעבירות מסוימות כמו עבירות אלימות במשפחה מסוימות.


המשמעות של הגשת כתב אישום:


סעיף 60א מכוון הן לגורם המוסמך ביחידה שאמונה על ההחלטה אם להגיש כתב אישום והן על החשוד עצמו שנמצא בסיכון מפני הגשת כתב אישום. כתב האישום משנה את חייו של אדם מקצה אל קצה, גם אם הוא לא נמצא בהליכי מעצר. אדם שהוגש נגדו כתב אישום עשוי לשלם על כך מחירים כבדים ומשמעותיים ביותר. הפגיעה בחירות, בשם הטוב, בחיי המשפחה ובמצב הכלכלי של נאשמים מובטחת. לכן, סעיף 60א מקנה לחשוד, שנמצא בסיכון להפוך לנאשם הזדמנות להתמודד עם האישומים המוטלים עליו.


צעדים פרקטים מרגע קבלת מכתב היידוע:


במכתב היידוע החשוד יבין מה החשדות העומדים נגדו. התביעה לעיתים מתארת במכתב רק את העבירות עצמן, ולעיתים מרחיבה ומתארת גם את העובדות המשמשות בסיס לחשד. מכתב אחרון זה מכונה: "כתב חשדות".

לאחר קבלת המכתב מומלץ לפנות לעורך דין ולהתייעץ בדרך שבה יש לנקוט ואף להיעזר בו לצורך ייצוג בהליכי השימוע. אנחנו ממליצים מאוד להימנע מלוותר על הליכי שימוע, או להגיע להליכי שימוע בלתי מיוצגים. אבל אם בכל זאת אתם מעוניינים להגיע להליך שימוע מיוצגים, עליכם להודיע ליחידה התובעת שקיבלתם את המכתב, לבקש להעתיק את החומרים ולקבוע מועד בו תגישו בקשה לערוך שימוע. שימוע ניתן לערוך בכתב או בעל פה כנהוג לפי סדרי העבודה הנהוגים ביחידה התובעת. אם עמדתכם להימנע מהגשת כתב אישום תתקבל, היחידה תסגור נגדכם את התיק באחת מהעילות מהמנויות בחוק, אך אם היא לא תתקבל זמן קצר לאחר מכן אתם צפויים לקבל כתב אישום שיוגש נגדכם בבית המשפט המוסמך בעניינכם.


מדוע עורך דין יכול לסייע לחשודים?


עורך דין, המתמחה בדיני פלילים, מכיר היטב את החוקים, התקנות והפרקטיקות במערכת המשפטית. הוא יודע לנתח את המצב המשפטי, לאתר פגמים ולהגן על זכויות החשוד או הנאשם בצורה הטובה ביותר. בנוסף, עורך דין יכול להציע אסטרטגיות הגנה, להכין את החשוד לחקירות ולהיות לצידו בכל שלבי המשפט, מה שמקנה לו תמיכה נפשית ומשפטית רבה. באופן ספציפי הליכי השימוע בעניינו של חשוד עשויים להחמיר את מצבו של הנאשם, עורך דין בעל ניסיון יכול למנוע ממנו להיכנס למצבים כאלו, להגדיל את הסיכוי להימנע מהגשת כתב אישום, או להוריד את סעיפי האישום לסעיפי אישום מופחתים בחומרתם.


סיכום:


סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי מסדיר את חובת רשות התביעה ליידע חשודים על העברת חומר חקירה נגדם ומקנה לחשוד זכות שימוע לפני הגשת כתב אישום. הסעיף מבטא את המשקל המשפטי והאישי הרב של הליך זה, כאשר הגשת כתב אישום עשויה להשפיע באופן משמעותי על חייו של האדם. מומלץ לחשודים להיעזר בשירותי עורך דין מתמחה, שיוכל לייעץ ולייצג אותם בתהליך, כדי לנסות למנוע הגשת כתב אישום או להקל על חומרת האישומים. התמיכה המשפטית והנפשית שעורך דין יכול לספק היא קריטית בשלב זה, ועשויה להוביל לתוצאות משפטיות טובות יותר עבור החשוד.


צוות משרדנו מורכב מעורכי דין יוצאי הפרקליטות הפלילית בחיפה. ככאלו, יש לנו ניסיון רב בייצוג חשודים ויכולים לסייע לכם להימנע מהגשת כתב אישום נגדכם, או להפחית באופן משמעותי את סעיפי האישום שיוחסו לכם בשורה התחתונה.

רוצים לספר לנו על הנסיבות הייחודיות שלכם? חייגו אלינו לשיחת ייעוץ ראשונה ללא התחייבות בטלפון 073-3746666.


Comments


bottom of page